Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2009 18:15 - Имате ли предразсъдъци?
Автор: dusha Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6258 Коментари: 25 Гласове:
8



Ако попиташ хората дали имат предразсъдъци, сигурно 80% от тях ще отговорят, че нямат, а всъщност 95% от тях ще имат. Уж казваме, че приемаме хората такива каквито са, но в действителност не е така. Само няколко думи са достатъчни, за да променим мнението си, та дори и държанието си към някой.
Аз самата съм доказателство за това. Ако ме попиташ дали имам предразсъдъци ще отговоря твърдо НЕ! И до голяма степен няма да излъжа, защото определено се опитвам да приемам хората такива, каквито са. Още от малка ме бяха възпитали, че не трябва да се подигравам на по-различните и не съм го правила! След това от 5 до 8 клас бях в паралелка пълна с роми и турци. От 26 ученика, само 7-8 бяхме българите. Да не ви разправям за каква война ставаше на въпрос.. Българчетата викаха на другите "цигани", а циганите биеха българчетата. Аз бях страничен наблюдател. Защо ли? Защото никога не изрекох думата: "ти си циганин". Да, виждах, че са такива, знаех, че са такива, но също така осъзнавах, че никой не е виновен какъв се е родил. Това, че не съм расистка и че не страдам от предразсъдъци ми е помагало много в живота. Имала съм приятели/ки цигани и турци. Няма как, все пак 4 години бяхме в един клас, също така съм имала такива комшии и т.н. Също така съм имала приятелка лесбийка, гадже над 100 кг и не с тяло от мускули, а по-скоро от затлъстяване. Общувала съм с богати, с бедни, с всякакви.. Веднъж имах среща с инвалид. Приех го като нормален човек, разговаряхме нормално, но изпитвах съжаление..
Въпреки всичко това имам предразсъдъци! Когато хората не ме засягат лично, няма проблем. Какво от това, че приятелката ми е лесбийка, колегата гей, колежката дебела, с очила и то ромка. Ще ги приема такива каквито са и отношението ми към тях няма да се промени. Но когато отношенията станат по-близки, по-интимни, по-лични, предразсъдъците се появяват. Опитвала съм се да ги изкореня от съзнанието си с теорията, че миналото на човека не ме интересува, че е по-важно сега какъв е и какъв ще бъде в бъдеще! Но ако разбера, че е бил наркоман, че е осъждан и ако направи още една лека издънка ще отиде в затвора, ще имам едно наум и това ще ми пречи. Също така ако в един "щастлив" ден ми каже, че майка му или баба му се казва Айше, а дядо му Мустафа, усмивката ми ще замръзне, а любовта ми най-вероятно ще се срине.
Мога още много примери да дам, но изводът ще е един- аз всъщност имам предразсъдъци!
А вие имате ли? Честно?
Нима няма да си промените мнението ако разберете, че вашият приятел е:
циганин, турчин
гей, лесбийка
бивш или бъдещ наркоман
бивш затворник
болен от спин
.
.
.
?????????????????????????




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Човек е изтъкан от предразсъдъци, ...
24.07.2009 18:18
Човек е изтъкан от предразсъдъци, които се контролират подсъзнанието, въпреки големите приказки какви сме!
цитирай
2. dusha - ..
24.07.2009 18:21
boristodorov56 написа:
Човек е изтъкан от предразсъдъци, които се ни контролират подсъзнанието, въпреки големите приказки какви сме!

да, контролират ни подсъзнателно, те са вътре в нас, но не осъзнаваме колко ни пречат
цитирай
3. анонимен - имам
24.07.2009 18:24
да, имам, мразя цигани, турци, гадни гейове и всякакви подобни
цитирай
4. bianka - трябва да приемаме хората такива ...
24.07.2009 18:25
трябва да приемаме хората такива каквито са
цитирай
5. strast - спорно е
24.07.2009 18:26
едните не са виновни, че са такива, а другите избират да са такива. Не си виновен, че си се родил турчин, но си виновен, че си станал наркоман.
цитирай
6. hara73 - мислила съм често за това,
24.07.2009 18:28
винаги съм казвала, че не страдам от предразсъдации,винаги съм приемала хорта, такива каквито са. Оказасе обаче, че съм лъгала сама себе си, когато разбрах, че племеницата ми се омъжва за турчин. Сега когато го познавам, го приемам съвсем нормално, но първата ми реакция, не беше на възсхищение, да бъда откровенна. Понякога, не ни се иска да признем пред самите себе си, но не сме чак толкова широко скроени...
цитирай
7. dusha - да
24.07.2009 18:31
strast написа:
едните не са виновни, че са такива, а другите избират да са такива. Не си виновен, че си се родил турчин, но си виновен, че си станал наркоман.


Съгласна съм, но мисълта ми беше, че имаме предразсъдъци
цитирай
8. alissa - хмм
24.07.2009 18:32
интересна тема за размисъл. Поздрави
цитирай
9. анонимен - emii
24.07.2009 18:33
normalno e da imame predrazsydyci. Az ako razbera, 4e sina mi e gei 6te se pobyrkam i 6te gledam s drugi o4i na nego, a kakwo ostawa za drugite...
цитирай
10. bubolecheto - :)
24.07.2009 18:36
интересна тема! Трябва да бъде в избрани
цитирай
11. bubolecheto - а
24.07.2009 18:36
аз определено имам предразсъдъци, мисля, че е нормално. никога не сме приемали различните
цитирай
12. swords1010 - След дълга работа върху себе си смея ...
24.07.2009 18:39
След дълга работа върху себе си смея да твърдя, че почти съм се изчистил от предразсъдъците.
А защо дори се говори за "виновен, че си се родил..." Това, че някой е различен, съвсем не е нещо лошо. Защо трябва да има виновни тогава? :)
цитирай
13. dusha - .
24.07.2009 19:19
swords1010 написа:
След дълга работа върху себе си смея да твърдя, че почти съм се изчистил от предразсъдъците.
А защо дори се говори за "виновен, че си се родил..." Това, че някой е различен, съвсем не е нещо лошо. Защо трябва да има виновни тогава? :)


Каква е рецептата за изчистване от предразсъдъци? :)
цитирай
14. анонимен - az li4no nqmam. . . tezi hora, koito ...
24.07.2009 19:50
az li4no nqmam...tezi hora , koito si izbroila gi priemam za savsem normalni..i si ob6tuvam s pove4eto ot tqh...
цитирай
15. kapricia - ...
24.07.2009 20:23
И да имам предразсъдъци, не са изявени достатъчно, за да ги усетя. Имам приятели и познати всякакви - цигани, гейове, наркомани... живяла съм цяла година в една стая с туркиня (и беше щура година!)... Не, това, което са, не променя отношението ми към тях. В края на краищата не съм искала да се омъжвам за някого от тях - те са ми приятели. Приемам ги такива, каквито са. Те мен също, напук на малките ми (или големи) чудатости.
Така че може и да имам някой малък предразсъдък, но не е нещо страшно.
цитирай
16. martosh - az ne poznavam takuv bez
24.07.2009 21:32
prosto vsi4ki nie imame
цитирай
17. firefly1 - Не е въпрос само до предразсъдъци не ...
24.07.2009 23:13
Не е въпрос само до предразсъдъци не може един норамлен себе си уважаващ човек да си хване гадже ,което да бъде едно от изброените наща:
циганин, турчин
гей, лесбийка
бивш или бъдещ наркоман
бивш затворник
болен от спин
и да бъде при това спокоен и да няма 1 наум.
Естествено,че имам предразсъдъци и това е напално нормално. Защото човек трябва да подбира приятелите си, не може да ходиш с който ти падне!
цитирай
18. zaycheto - ...
25.07.2009 10:01
Искаме или не всички ние, според мен имаме някакви редразсъдъци. Все пак човек е социално животно. За нас обществото е някаква емоционална сигурност, опора... заложено ни е генетично просто. Когато различното не се вписва, може би предразсъдъците са защитната реалция, да не бъдем отритнати от обществото.
Това е моето обяснение за предразсъдъците. Друг е въпроса доколко позволяваме те да ни влияят на отношенията и ежедневието. Това вече, според мен е въпрос на възпитание, ценностна система и възприятия.
Колкото и да ми се иска да кажа, че нямам, всъщност не могада го направя с чиста съвест. Всеки от нас има.
цитирай
19. viki11 - Това не е п исано за теб
25.07.2009 10:25
правиш си експерименти с хората.

Да, разбира се, че миналото на човека е вярно. Това помага да го познаеш. Но не всяка проява в миналото означава, че т рябва да му обърнем гръб и няма за него надежда. Стига твоят живот да позволява да поемеш този риск и товар.

Иначе всеки има своите шансове. И това не са предразсъдъци. Не съм длъжна да живея с циганин, ако не ми харесва.

Мисля, че крадеш теми от други. Сигурна съм. Което не жалка проява.

Пак се питам, колко плащат да се пишат фалшиви постове...


И аз имам определени предразсъдъци, ако така ги нарека, но може да се даде и по-точно определение. Защото определено има негър, за който бих се омъжила и да ми хареса, макар повечето негри да не са ми симпатични. А и да са ми симпатични не означава, че ще живея с тях.
Виж за турците...трудно ще приема турчин, и с основание. Те не са като другите хора, не само , че са осквернили българите през Турското Робство. И днес, макар и по-цивилизовани, не са стока, то е дълбоко в тях. Това не е предръзсъдък. Предръзсъдък е, когато имаш мнение за някого, без да знаеш точно какъв е. А аз знам турците какви са. И се старая да имам информация за тези, които не харесвам.


Би било добре да си това, което пишеш, но не си. Правиш се, че си ларж към всички, а всъщност в най-важните моменти се проваляш с отношението към хората. Защото не си ларж, не си демократичнА. Никак. Просто лесно се даваш, даваш на всички всичко, не ти пука. Това не е положителна черта. Просто лекА. Няма наистина реална оценка.

Колкото до другите, важното е да контролират нещата така, че всеки да има шанс да покаже положителното, на което е способен, но без да дават свободия, от която всички могат да пострадат. С циганите трябва по цигански.Докато се цивилизоват трябва да си знаят мястото. И да не мериш с един аршин всички цигани, има циганки, които мечтаят да са нормални и старателни. Предразсъдък е да им се обръща гръб.
цитирай
20. анонимен - viki11
25.07.2009 12:11
...поправка...
миналото на човека е важно
цитирай
21. dusha - ..
25.07.2009 14:41
firefly1 написа:
Защото човек трябва да подбира приятелите си, не може да ходиш с който ти падне!

Всеки ги подбира малко или много, но ги подбираш по това, което са в момента и това, което виждаш.. Не може да знаеш какво е било миналото им, нито пък дали няма да се окаже, че има баба на име Айше! :)
цитирай
22. анонимен - zaDyQHIxGIdgpbU
24.05.2011 10:52
Thanks for sahirng. Always good to find a real expert.
цитирай
23. анонимен - SyjQBjTE
24.05.2011 15:21
OJwNzy <a href="http://jgglfykqcazp.com/">jgglfykqcazp</a>
цитирай
24. анонимен - elgpXZJFBXREpJH
28.05.2011 14:52
XhkrdS <a href="http://hbimstnjmskp.com/">hbimstnjmskp</a>
цитирай
25. анонимен - FFHgVDxJneagXbaWe
31.05.2011 18:51
jaSQbY , [url=http://qghvicohiibz.com/]qghvicohiibz[/url], [link=http://tgyxmjzyoisg.com/]tgyxmjzyoisg[/link], http://iwolujsijskk.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dusha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3552186
Постинги: 417
Коментари: 2878
Гласове: 16250
Спечели и ти от своя блог!