Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2014 20:38 - Станишев, не ме насилвай задължително да гласувам!
Автор: zarumitu Категория: Новини   
Прочетен: 9585 Коментари: 20 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Станишев, не ме насилвай задължително да гласувам! Това е, все едно да ме сгодиш за "булка", която не ми е присърце. Защо е толкова важен както моят, така и вотът на моите братя и сестри? Отговорът е прост: За да можеш да се домогнеш отново във властта, от която ще имат полза само такива като теб. Нуждаеш се от всеки глас, за да можеш законно да забогатяваш. Стига толкова бе "човече", не ни прави на "будали"! Ако нямаше келепир в държавната политиката и върховната власт, щеше ли да се стремиш към нея? Твърдиш, че "изборите се превръщат в пазар", но аз лично познавам брокери на гласове, които по време на избори, търсят и плащат на хора, които да гласуват за вас и вашата партия. Как мога да повярвам, че изборите са легитимни? Не мога да приема, че вотът ми няма да бъде манипулиран. Каквото и наказание да следва, ако някой, който не заслужава моят глас, аз няма да гласувам!


www.plovdivmedia.com/73720.html



Гласувай:
39


Вълнообразно


1. zarumitu - А по-добре ли е на душевната Ви св...
06.06.2014 22:26
kenefski написа:
А по-добре ли е на душевната Ви свобода, ДПС и електората му да ви насилва?
...Хикс (Ти и Аз, на първично бг-чувство) казва: -- Не ме насилвай задължително да гласувам!
Но в исторически план:Така са казвали и болярите на Иван Шишман, може би, когато ги е зовял...Кон до коня и Юнак до юнака...но те не само се противели и отказвали гласно, а просто не им е пукало за бъднините на България...И се наложило след 500 години насилствена турско-българска сватба, да идва Дядо Иван и да порази чуждия насилник на майка България?!?

За отношението ми към ДПС, тези, които са ме чели знаят какво е. Колкото до електората им, то те са фанатично предани и никога няма да им изневерят. Затова и Местан е уверен, че ДПС винаги, ще бъде избирана. Това би се променило, ако тази партия изчезне от политическата сцена на България. В противен случай в "българска сватба", ще има турски "шафери".
цитирай
2. danailvdimitrov - то по тази логика може да се иска да не "ни насилват" да си плащаме данъците
06.06.2014 23:01
сметките, за ток, парното и ...въобще какво толкова ни тормозят

2 млн. я напуснаха, 2 млн. не искат да гласуват, а останалите 2 млн. не са се определили какво искат!

Но който не гласува, няма право да се нарича "българин" понеже не му пука за тази страна!

В крайна сметка щом циганите и турците само се интересуват кой я управлява- нека я управляват!!!

Мисля, че така е справедливо.
цитирай
3. mt46 - http://glasove.com/politika/37594-kyde-e-zadyljitelno-glasuvaneto-po-sveta
06.06.2014 23:29
Автор: Елена Дюлгерова, Гласове

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че партията му е готова за избори, но желае да бъде въведено задължително гласуване за българските граждани. Изказването му дойде в отговор на обявената от ДПС в четвъртък идея за оставка на кабинета „Орешарски“ и провеждането на предсрочни парламентарни избори до края на годината. "В чл. 42 на Конституцията е казано, че гласуването е право на българските граждани, а не задължение. Затова считам, че предложението на президента за задължително гласуване обслужва определени политически партии." Това заяви в предаването „Лице в лице” на bTV заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова на 30.01. 2014 година. ГЛАСОВЕ направи кратко проучване за това в кои държави по света изборният вот е задължителен и какви санкции следват, ако един гражданин откаже да отиде до урните.

Гласуването е задължително в 23 държави.

Предлагаме ви любопитни подробности за някои от тях:

- В Белгия задължителното гласуване е въведено със закон през 1892 г., така е и до днес.

- Аржентина въвежда задължителното гласуване през 1914 г.

- В Холандия задължителният вот е въведен през 1917 г., но е отменен през 1967 г.

- Австралия въвежда закон за задължителното гласуване през 1922 г. Тогава настава истински шок от ниската избирателна активност, която е…“само“ 58 процента. Нормативният акт се приема след парламентарна дискусия, продължила не повече от 90 минути. Около 80 процента от австралийците и днес поддържат задължителното гласуване.

- Франция гласува задължително само за Сенат.

- Австрия се прости със задължителното гласуване през 2004 г. на федералните избори за президент, когато провинция Тирол последна и за последен път гласува задължително.

- В Бразилия гласуването е по избор само за неграмотните и за хората над 70 г.

- В Люксембург гражданите над 65 години също могат да избират дали да гласуват, за останалите е задължително.

Какви са санкциите?

Неявилите се пред урните трябва да дават обяснение и ако то не е достатъчно убедително, им се налага глоба – правилото е да е финансово поносима. При положение, че санкционираният гражданин е твърде упорит в отказа си да понесе определеното му наказание, се допуска той да бъде изпратен в затвора по съответна съдебна процедура. До този момент обаче статистиките не отчитат нито един подобен случай във всички 33 държави.

В Белгия, ако някой не се е явил на най-малко 4 избори в продължение на 15 г., може да бъде лишен от някои граждански права. Важно е да се каже още, че преди да са изтекли тези 15 г., негласувалият среща сериозни пречки в търсенето и намирането на работа в обществения сектор

В Боливия негласувалият не може да получи заплатата си от банката в продължение на три месеца.

В Гърция негласувалият може да има сериозни затруднения при издаване на нов паспорт или при получаване на шофьорска книжка.

В Мексико и Италия се налагат т.нар. безвредни санкции - труден достъп на детето на неизрядния гражданин до детска градина, например.

В Перу избирателите са длъжни да носят карта, удостоверяваща гласуването, защото иначе няма да бъдат обслужени в институциите.

В Сингапур гражданинът, който не е отишъл до урната, се изважда от избирателните списъци и се включва отново, само след като обяснението му бъде прието за основателно.
цитирай
4. tutankhamon661 - zarumitu
06.06.2014 23:46
Болшинството от комунистите не понасят Станишев - доказателство, че наистина е много зле. Знаехме го и преди това, ама друго е своите да го заплюят.

цитирай
5. zarumitu - сметките, за ток, парното и. . . в...
07.06.2014 00:01
danailvdimitrov написа:
сметките, за ток, парното и ...въобще какво толкова ни тормозят

2 млн. я напуснаха, 2 млн. не искат да гласуват, а останалите 2 млн. не са се определили какво искат!

Но който не гласува, няма право да се нарича "българин" понеже не му пука за тази страна!

В крайна сметка щом циганите и турците само се интересуват кой я управлява- нека я управляват!!!

Мисля, че така е справедливо.

Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество. А що се отнася до ПРИНЦИПА на избирателното право е, че това е ПРАВО, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ! Относно циганите и турците, конституцията забранява да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, но те си имат "ЕВРО РОМА" и "ДПС".
цитирай
6. dolce - за ДПС
07.06.2014 02:35
си права че не е конституционна партия! Това е факт. Но никой няма да забрани тази партия повярвай ми. Защо?
Заради нечии интереси /мога да ти обясня чии/!
Единствения начин да намалим влиянието и в България е повишаване на избирателната активност. Т казваш че няма за кого да гласуваш. Добре - но помисли и за околните. Аз не желая повече ДПС да управлява БЪЛГАРИЯ!
цитирай
7. andri - Ако гласуването на избори е задължително,
07.06.2014 07:46
всичките 6 358 000 българи ще трябва да отидат до урните и да пуснат една бюлетина с нечие име избрано от тях. Няма нищо лошо в това, щом 33 държави са го узаконили. Сигурно ще има глоби за нарушителите, но глобите вече са ежедневие, глоби има за какво ли не и никой не ги плаща, защото те не са индиректни, а се плащат в общината с издаден акт. Търговците особено тези, които работят в сивата икономика имат най-малко по 2 -3 глоби, но виждаме че си работят и не им пука. Аз съм "за" задължителното гласуване - тогава ще имаме по-голям избор кой - за коя коалиция да гласува, защото вече се разбра че една партия няма достатъчно депутати, за да има мнозинство в НС. А, знаем че НС е законодателния орган който приема или отхвърля проектите.
Много от държавите,изброени от Марин, приели задължителното гласуване не са комунистически, нито са били. Но са разбрали че само така ще имат много по-голям шанс някоя партия да успее в управлението. Коалициите не са решение на проблемите - те са просто една по-голяма спънка, заради дразгите между "партньорите" .....а знаем че в една фирма,където съдружниците се карат, никога не прогресира.
цитирай
8. asthfghl - ...
07.06.2014 11:28
Ако повече хора гласуват срещу него, няма ли да го изметат от властта, вместо да му я дават отново?

Ако много повече хора гласуват, няма ли да му е много по-трудно да купи толкова гласове, че да му стигнат да остане на власт?

Колкото повече хора гласуват, толкова по-трудно е да се контролира вотът, по-трудно е да се купят гласове и по-малко тежат твърдите електорати, които основните партии така умело и професионално използват като оръдие на всеки избори.
цитирай
9. monaliza121 - Тези хора не разбраха, че проблема ...
07.06.2014 11:49
Тези хора не разбраха, че проблема не е в задължението, а в убеждението. Задължителното гласуване е нова крачка назад към времето, когато гласувахме под строй за "светлото бъдеще". Сравнението с държави, които никога не са строили комунизъм е като приказката за жабата, която видяла, че подковават коня и тя си вдигнала крака.
цитирай
10. injir - Сега, като стане задължение, а не ...
07.06.2014 13:20
Сега ,като стане задължение, а не право , не трябва ли да ни се заплаща? :) А може и да си плащаме, щото ще е като вид данък. Данък,, гласуване,,...
цитирай
11. danailvdimitrov - имаше и такова предложение (мисля,че на ГЕРБ), който гласува да..
07.06.2014 16:13
injir написа:
Сега ,като стане задължение, а не право , не трябва ли да ни се заплаща? :) А може и да си плащаме, щото ще е като вид данък. Данък,, гласуване,,...



му се изплащат 20 лв. Който НЕ гласува да се глобява с 50 лв. По този начин едните обещетяват другите, като при "ергенския данък" едно време.
цитирай
12. danailvdimitrov - значи много добре разбираш какво ти казвам, НО ти е по-удобно да го изкривиш и да подминеш върпоса
07.06.2014 16:14
zarumitu написа:
danailvdimitrov написа:
сметките, за ток, парното и ...въобще какво толкова ни тормозят

В крайна сметка щом циганите и турците само се интересуват кой я управлява- нека я управляват!!!

Мисля, че така е справедливо.

Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

А ДА ПОЛЗВАШ ОБЩЕСТВЕНИ УСЛУГИ (установени със закон) ще искаш после нали? Няма да питаш и да се интересуваш, защо НЕ Е сформирано правителство защо, НЕ функционират институциите, защо се променят непрекъснато правилата... САМО ЩЕ МРЪНКАШ!

Относно циганите и турците, конституцията забранява да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, но те си имат "ЕВРО РОМА" и "ДПС".


Ще сформират разбира се -като такива като тебе "спят" !

И защо да не сформират? Циганите НЕ напуснаха стратата, те НИ раждат деца (понеже мъжете ни са като скопени а жените не могат да родят "освен инвитро"), ТЕ пазят българския фолклор и традици,ТЕ веят българския трибагреник по каруците си, ТЕ ни обработват земята, ТЕ ни изхвърлят боклуците....накрая ще ни изхвърлят от България понеже "БОКЛУЦИТЕ СМЕ НИЕ"
цитирай
13. megafon - С вашият пост
07.06.2014 16:49
оставам с впечатлението, че вие предпочитате да бъдете насилвана от други хора и етноси? Защо се отказвате да носите отговорност? Може би, защото е по-лесно да се оплакваме и да мрънкаме отколкото да действаме и да решаваме собствените си проблеми. Който не гласува не трябва да се оплаква, че държавата му е мащеха!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Никой няма да те кара насила да гл...
07.06.2014 17:21
Никой няма да те кара насила да гласуваш за някой, който да не заслужава твоя глас, но ще трябва да гласуваш за някой по твой избор. Има вече толкова нови партии, които не са били никога във власттар ще има и мажоритарни кандидатир все ще се намери нещо да ти хареса. Високато избирателна активност минимизира в окончателния резултат влиянието на купените цигански гласове, както и на твърдия електорат на някои партии, които би трябвало да ги няма, но факт е сега, че са налице и ние трябва да се съобразим с това и да намерим начин да се противопоставим. Това не става с пасивност в изборния ден.
цитирай
15. zarumitu - сметките, за ток, парното и. . . в...
07.06.2014 22:04
danailvdimitrov написа:
zarumitu написа:
danailvdimitrov написа:
сметките, за ток, парното и ...въобще какво толкова ни тормозят

В крайна сметка щом циганите и турците само се интересуват кой я управлява- нека я управляват!!!

Мисля, че така е справедливо.

Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.

А ДА ПОЛЗВАШ ОБЩЕСТВЕНИ УСЛУГИ (установени със закон) ще искаш после нали? Няма да питаш и да се интересуваш, защо НЕ Е сформирано правителство защо, НЕ функционират институциите, защо се променят непрекъснато правилата... САМО ЩЕ МРЪНКАШ!

Относно циганите и турците, конституцията забранява да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, но те си имат "ЕВРО РОМА" и "ДПС".


Ще сформират разбира се -като такива като тебе "спят" !

И защо да не сформират? Циганите НЕ напуснаха стратата, те НИ раждат деца (понеже мъжете ни са като скопени а жените не могат да родят "освен инвитро"), ТЕ пазят българския фолклор и традици,ТЕ веят българския трибагреник по каруците си, ТЕ ни обработват земята, ТЕ ни изхвърлят боклуците....накрая ще ни изхвърлят от България понеже "БОКЛУЦИТЕ СМЕ НИЕ"

Защо се напрягаш да ме критикуваш? 25 години едни и същи мутри. Изборът е мой, и ако си тълкувал прочетеното, би следвало да си разбрал, че: "ако някой, който не заслужава моят глас, аз няма да гласувам!" Нямаш право да ме упрекваш!
цитирай
16. danailvdimitrov - 25 години "ниска активност" -25 години едни и същи мутри!
08.06.2014 00:07
Ето я парафразирана твоята "сентенция-оправдание".
цитирай
17. deathmetalverses - Спомняте ли си добрите стари времена на Тодор Живковия
09.06.2014 12:51
"развит социализъм", когато всички ходехме, пОД СТРОЙ И ПРАЗНИЧНО ОБЛЕЧЕНИ, да гласуваме за един-единствен кандидат (предимно) от управлващата "партия-кърмилница" (или - Партия-Орлица, според стихотворението на Георги Дюлгеров или Любомир Левчев - старши, прощавайте, вече паметта ми не е толкова свежа, особено спрямо комунистическите поети-нагаждачи, които станаха големи "десиденти", след "Промяната", или по-точно - безкръвния дворцов преврат на Петър Младенов и ген. Добри Джуров, одобрена от Миша Горбачов, та може и да съм объркал автора на "Земя като човешка длан", където май се казваше, че Партията, и дори да греши, "винаги е права") или за кандидати на казионните ОФ ("Отечествен фронт") и БЗНС (тази партия защо ли 18 години не присъства в Парламента ни - и ето, ДПС я замести по селата; май че СИСИ БОАТА от Америка, с ШМАЙЗЕРА, взе, че я съсипа, вместо да я подсили!!!); Та, едно време, заедно с дядовци и баби, ние, децата, чавдарчета и пионери, ходехме по даскалата, с радостни усмивки, да гласуваме за един-единствен кандидат, който получаваше обикновено 101- до 110 % (!!!!!!!!!!!!) на някои места от гласовете!
Ето защо съм противник на задължителното гласуване - тази практика е характерна за ТОТАЛИТАРНИТЕ РЕЖИМИ, напримердържавите от бившия "соцлагер", за Северна Корея, Китайската народна република (ДО СКОРО! ДЗЯН ДЗЪМИН я отмени през 2008-ма!!!!), ТАЙВАН (на ГУОМИНАДАНА!), Северна Корея, Репулика де ОНДУРАС (или: ХОНДУРАС; в тази нещастна централноамериканска бананова република за 200 години независимост има само едно-единствено ГРАЖДАНСКО ПРАВИТЕЛСТВО - през далечната 1849-та!!! - , а всички над 300 правителства досега са на ВОЕННИ - действащи и от запаса!!!)

Ако имаше ПОЛЗА за развитието на гражданското общество и демокрацията, от задължителното гласуване, защо в СТАРИТЕ ДЕМОКРАЦИИ като САЩ, ОКВСИ (Великобритания), Френската република, Норвегия, Швеция, Финландия - НЕ Е ТАКА?! Защото така се нарушават правата на човека и гражданина!!!
цитирай
18. deathmetalverses - НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ
09.06.2014 13:05
ПОД ДУЛОТО НА ОРЪЖИЕТО за ТЪПАЦИТЕ, чиито мутри не мога да гледам, но ми досаждат непрестанно от ТВ-екрана или с плакати по стените - "ЛИЦАТА НА ГЛУПЦИТЕ ВИСЯТ ПО СТЕНИТЕ!" (не си спомням, кой го бе казал); Имата кинти хората, плащат си ТВ-времето, рекламите по вестници и радиа, а ние - духаме супата; пратихте ги в Брюксел да плюскат - и да ръкопляскат на АНТИБЪЛГАРСКИТЕ РЕШЕНИЯ (не казвам, че всички директиви и резолюции, гласувани там, са такива; има и полезни; кофтито е, че малцина ТУК, без връзки, ще бъдат допуснати до средства, които да развиват България!!!) вземани там; Обикновено нашите ЕВР(ейски)О депутати са безгласни букви там, плаща им се за присъствие, а не за да действат в полза на родината си... Ето кое е лошото и кое трябва да се промени!!!!

ВИЕ ИМАТЕ ЛИ ВОЛЯ ЗА ПРОМЯНА, уважаеми съблогери, за да бъдат по-добре нашите деца и внуци(явно, ние няма да "намажем", това е повече от ясно!!!) утре - или се отказахте от борбата?

Аз, глупакът идеалист, все още вярвам, че ПРОМЯНА е възможна, вкл. ДА НАПРАВИМ ЗАЕДНО БЪЛГАРИЯ по-добро място за живеене! ИЛИ: НОРМАЛНО РАБОТЕЩА ДЪЖАВА, която е ПРИЯТЕЛ на своите ГРАЖДАНИ, а не ВРАГ (както е сега!!!)

Поздрави за статията, колега!

Здравко
цитирай
19. esen - А моето предложение е за ПЛАТЕНО ГЛАСУВАНЕ :)
09.06.2014 23:54
Всеки, който гласува да получава по 20 лв, които няма да се дадат на партиите и няма да се цапат градовете с плакати. Така пак няма да гласуват 100%, но ще са значително повече. По този начин би се избегнало купуването и продаването на гласове. Просто това ще е платена услуга, която ще направим за България, избирайки и добро управление.
Разбира се, това е само една, може би утопична идея.
цитирай
20. oranjevia - Пусни доброволно .
13.06.2014 12:20
Пусни доброволно .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zarumitu
Категория: Новини
Прочетен: 789146
Постинги: 68
Коментари: 1031
Гласове: 11429
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031