Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2011 17:53 - Екзотични райски кътчета пълнят списъка на ЮНЕСКО
Автор: hadzapi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2863 Коментари: 0 Гласове:
0



Долина с фламинго и пеликани и приказни градини вече със статут на защитени обекти
Пустиня в Йордания и китайско езеро се наредиха редом с египетските пирамиди в списъка на световното наследство. Съвсем наскоро ЮНЕСКО представи най-новите попълнения в своя списък, в който влизат забележителни природни и културни обекти по целия свят. За да влезе в престижната класация, даден обект трябва да покрива един от десет критерия, които варират от "представлява шедьовър на човешкия творчески гений" до "изключителна природна красота", посочва profit.bg. Включените през 2011 г. обекти предлагат по малко от всичко - от най-предпочитаното място в света за птиците фламинго до легендарните земи на Лорънс Арабски. Това са десет от новите чудеса на планетата:

  image
Крайбрежието Нингалу (Австралия)

Поразителното крайбрежие Нингалу на западния бряг на Австралия се състои от 2335 кв. мили морски и земни съкровища. В крайбрежните води се намира един от най-дългите рифове в света, богат на разнообразен морски живот - от морски костенурки до китове и акули. На самия бряг мрежа от пещери и подземни води и потоци допълва биологичното разнообразие на това крайбрежие.


Архипелагът Осагавара (Япония)

Южно от Токио, този архипелаг от над 30 острова често е наричан Галапагос на Ориента заради своето разнообразие от екосистеми, пейзажи и биологични видове. Тъй като островите никога не са били в близост до континента, местната флора и фауна се е развила чрез уникални еволюционни процеси. Само два от островите са обитавани - с около 2440 жители общо.


Езерата на долината Рифт (Кения)

Разположени в района на долината Рифт в Кения, трите свързани помежду си плитки езера Богория, Накуру и Елементаита са дом на зашеметяваща арена от птици и бозайници. Долината се счита за най-важното местообитание на по-малките видове фламинго, безброй от които може да се забележат там, и основно място за гнездене и размножаване на големия бял пеликан. Черен носорог, лъвове, жирафи Ротшилд, куду и гепарди също утоляват жаждата си в езерата.


Вади Рум (Йордания)

Величествената Вади Рум- най-голямата пустинна долина в Йордания, е известна като земята на Лорънс Арабски. Тя обхваща 286 кв. км в южната част на страната и се отличава както с природни, така и с културни чудеса. Скалните рисунки, археологическите останки, 20 000 надписи и 25 000 издълбани в скалите от човека пещери разказват за историята на хората, обитавали тези земи още преди 12 000 години.


Хангцу (Китай)

Това езеро, заобиколено от хълмове от три страни, вдъхновява поети, художници и учени от IX век насам. Тих и живописен, районът е осеян с изкуствени острови, както и красиви сгради - храмове, павилиони и пагоди. С течение на годините културният пейзаж около Хангцу е повлиял върху дизайна на градините в Китай, Япония и Корея.


Персийските градини (Иран)

Деветте градини датират още от VI век преди новата ера и са създадени в различни периоди, представяйки различни аспекти на персийското изкуство на градинския дизайн. В тях персийците се стремят да отдадат почит на райските градини и на четирите основни елемента в зороастризма (земя, вода, небе, растения). Осеяни с исторически павилиони и стени, както и със сложни системи за напояване, славата на градините се носела от Индия до Испания.


Районите Кос и Севен (Франция)

Двата региона са показателни примери на хармония между човека и природата, като земеделските дейности и отглеждането на овце помагат за опазването на земята. Докато основната забележителност на Севен е националният парк, Кос е известен с живописните си селски каменни къщи.
Мон Лозер, най-високата точка в Севен, пък е едно от последните места в света, където все още овцете се изкарват на лятна паша, а овчарите се движат заедно с тях по високи пасища през целия сезон.


Делтата на
Салум (Сенегал)

Тези 1930 квадратни мили са ключ както към естествената, така и към човешката история. Над 200 островчета и острови по делтата заедно със сушата и мангровите гори са богати на разнообразен живот, а в погребални могили в района са открити важни артефакти, които говорят за историята на човешкото пребиваване по тази част на африканския бряг.


Сиера де
Трамунтана (Испания)

Този пейзаж се намира във величествената планинска верига на северозападния бряг на испанския остров Майорка. Поради спецификата на региона с достъпни само от едната страна върхове и твърде оскъдни ресурси, селскостопанските производители в цялата история е трябвало да намират изобретателни начини да обработват земята. Сега, след хиляди години на селско стопанство, районът е уникален със своите системи за управление на водите, транспортни мрежи, селскостопански тераси, свързани воденици и сухи каменни структури в селата, което го прави природна и културна забележителност.


Консо, Етиопия

В рамките на Етиопия планините Консо пазят оригинални традиции на живот, които датират от повече от 400 години. Над 21 поколения са се адаптирали към суха, враждебна среда чрез създаване на специални социални системи, инженерни техники и занаятчийски произведения, включително и дървени статуи, бележещи паметни и героични събития.


Румяна Божкова

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-08-23&article=379157



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hadzapi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3785993
Постинги: 2350
Коментари: 744
Гласове: 1915
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Битката за ресурси - как и защо бе съсипан Дамаск
2. АБК готви нова атака над „Моята библиотека“
3. Епохални открития, направени случайно
4. Грешките и капаните на съвременния сатанизъм - религия, сатанизъм, митология, шаманство, християнство, езотерика, култове, философия, лява и дясна страна, среден път
5. Улуру, чакры земли, тора шаста, гластенбери, озеро титикака, гора кайлас, гора синай, энергия, мобильный центр активации эпохи, эзотерика,
6. Космос, астрономия, НАСА, открытие, фотоснимки, Учёные, белый город, обитель бога, телескоп хабл,
7. мир, Учёные, свят, суперкомпьютер, теория хаоса, исследование мировой экономики, транснациональные корпорации, владение мировых доходов,
8. празници, маски, сравнение, значение, традиции, история, кукери, будизъм, езикознание, кукерство, зороастризъм, колобърство, песоглавци
9. хроники, история, древност, летописи, балхара, древнобългарските държави, волско-камска българия, исторически извори
10. Китайската стена - не са я строили китайците, а друг?
11. Най-страшните места на Русия