Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2007 14:00 - Да имаш и да нямаш. (Богат или беден?)
Автор: dusha Категория: Други   
Прочетен: 1992 Коментари: 1 Гласове:
0



Какво е всъщност истинското богатство? Пари, злато, скъпоцености, къщи, коли, земи? Или-здраве, спокойствие, радостни мигове, любовта на близки и далечни, хармония със себе си и със света около теб?
Първото (парите, златото..) дават увереност и правят човека по-силен, по-властен. Богатството обслужва сетивата ни. А другото (здраве, любов, хармония..) звучи някак абстрактно. Неуловимо е. Не може с ръка да се докосне, защото е отредено за Душата.
Нещастие и страдание е бедността. Значи сме обречени да имаме и да нямаме. Да имаме пари и да нямаме чест. Да имаме злато и да нямаме здраве! Да имаме скъпоценности и да нямаме съвест. Да имаме къщи и да нямаме спокойствие. И тогава всичко губи смисъл...
Но не е ли страшно да имаш любов, а да нямаш пари? Да имаш здраве, а да нямаш дом? Да имаш земя, а да нямаш кон и рало, за да я изореш? И отново всичко губи смисъл..
Тогава? Какво наистина означава да си богат? Къде е онази златна среда между богат и беден? 
Не можем без парите.. Така сме подредили живота си. Но трябва ли за пари живот да се погубва? А го правят! Страшно е, но го правят и не разбират, че не само чуждия живот погубват, а и своя. Как да се сдобием тогава с парите? Има само един начин-с труд! Банално звучи, нали? Банално е, защото е всекидневие на милиони хора. Било е всекидневие и сега е. Трудът и талантът затова са ни дадени, за да сътворяваме блага. И добро да творим. Тъжна истина е, но не съм срещала човек да живее в разкош, придобит от труда му. Виждаме-много са тези, дето бързо и нечестно забогатяват. Виждаме, но никога не завиждаме. Знаем, че вътре в душата им е настъпила тъмнина и пустота. Празно е..
МЪДРОСТТА е най-голямото богатство. Познанието за живота и умението да различаваш доброто от злото. Веднъж придобито, богатството от знания е завинаги! Нито огън го гори, нито вода го отнася.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. val - :) Не всичко, което блести е злато!...
23.03.2007 14:28
Истината е, че всичко това, което си написала води до въпросът: "Какъв е смисълът на живота?"

Това, което аз вярвам и съм изпитала и проверила в живота си е, че Бог е сътворил човека. Да, ние сме сътворени, за да изпитваме и преживяваме любов - истинска, без условия, която да ни дарява с прекрасни чувства ... (http://val.blog.bg/viewpost.php?id=27103), да опознаваме и почитаме нашият Създател. А за живота ни още: "И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.
И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
И Бог ги благослови. И Бог им каза: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и я покорете, бъдете господари над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.
И Бог каза: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.
А на всички земни зверове, на всички въздушни птици и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам всяка зелена трева за храна; и стана така."

Така че - единственото, което има смисъл е човек да опознае онзи, Който го е създал и причината да съществува. Всичко друго преминава!

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dusha
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3547914
Постинги: 417
Коментари: 2878
Гласове: 16250
Спечели и ти от своя блог!